Тази нощ е направен опит да бъде срязано въжето на лифта, свързващ хижа „Пионерска" със Седемте рилски езера.

Това е съобщил районният прокурор на Дупница Величка Шопова, цитиран от Радио Благоевград.

Сигналът е подаден рано сутринта от служителите на лифта, които открили срязването на третия стълб на въжената линия, съобщи изпълнителният директор на „Рила Спорт" АД, която е собственик на съоръжението.

Той определя случилото се като „терористичен акт", тъй като вероятността то да предизвика сериозен инцидент с пострадали е била голяма.

Лифтът е бил проверен вчера от Инспекцията по метрология и стандартизация в Благоевград след продължителна профилактика и от днес е трябвало да бъде пуснат в експлоатация.

„Явно извършителите са били добре подготвени и са избрали точното време и място. Те са се възползвали от мъгливата нощ и са стигнали до място, на което при такова време не могат да бъдат забелязани от охраната на лифта", коментира още Стайков.

След извършен оглед полицаите са установили, че извършителят се е опитал да среже основното въже и сигнален кабел с ножовка.

Говорителят на ОДМВР Кюстендил Катя Табачка обясни, че според експертите по поддръжката на съоръжението лифтът може да бъде пуснат отново след около 2 дни.