Нямам никакви правомощия в тази област, но повтарям, че правата на вложителите в КТБ са безобразно нарушени от институциите.
Има толкова грешки от държавни институции, че всеки от тези вложители, ако тръгне да съди, ще спечели делата и ще плащаме всички ние.

Това коментира омбудсманът на България Константин Пенчев на тръгване от първото заседание на новия парламент. Той отдели време да коментира най-наболелите за гражданите теми, от които челно място заема казусът с КТБ.

За мен БНБ има меко казано необяснимо странно поведение от първия ден на тази криза и това ще доведе до спечелване на много дела срещу България, прогнозира негативно Пенчев.

Според него и увеличението на тока едва ли ще се посрещне добре от хората, тъй като „немотията наистина е голяма". Надявам се да има предвидени такива социални помощи за най-слабите, които да компенсират това, сподели Пенчев.

Той не пропусна да отправи и критики по отношение на предишното управление, съставено предимно с мнозинство на БСП и ДПС. Тези хора, които свалиха едно правителство, не получиха нищо. Парламентът, сформиран след техния бунт, не направи нищо, за да ги облекчи, обвинително посочи омбудсманът.

Обнадежден съм от думите на всички парламентарни сили, призоваващи за обединение около национални приоритети, коментира Пенчев по събитието на деня - клетвата на новите депутати. Не сме виждали такъв конструктивен дух, поне на изказ, в последните парламенти.
Според мен не е важно кой ще е в парламента и колко ще е мандатът, а това да се работи така, че да почнат тези реформи, които чакаме с години - съдебна, образователна, здравна. Няма време за оправдания, смята той.

Омбудсманът се закани отново да внесе в новото НС онзи доклад за правата на потребителите, на който в предишното не обърнали внимание.