Близо 94% е изпълнението на приходната част на бюджета на София за миналата година, съобщи зам.-кметът Минко Герджиков, цитиран от БНР.

По думите му причината за доброто изпълнение е работата на местните данъчни служби, които са събрали над 71 милиона лева от неиздължени стари вземания допълнително.

Данъкът върху моторните превозни средства е събран на 82% от планираните приходи. На половината от собствениците на установените недекларирани за миналата година 10 000 коли, са изпратени съобщения за заплащане на данъците. При плащането на старите задължения ще се плаща лихвата по тях, както и минималната глоба.

Герджиков поясни, че всеки собственик на автомобил, който заплати до края на април неиздължените данъци за превозното средство от минали години, ще бъде глобяван само с 20 лева - минималният размер на глобата по закон.

По думите му това става по нареждане на кмета на София, а максималният размер на глобата според закона е 200 лева.

От данъка върху недвижимите имоти за миналата година са събрани 70 от планираните 76 милиона лева, което по думите на Герджиков се дължи и на предприетите мерки за установяване на недекларирани имоти. Сред тези средства са и 16,5 милиона лева от стари задължения за този данък.

В момента правим проверка във всички райони според издадените строителни разрешителни, за установяването на недекларирани, но влезли в експлоатация имоти, посочи още Герджиков.

Изпълнението на данъка върху възмездното придобиване на недвижимо имущество е на 82% от предварителните планове, а сред тях са и 10 милиона лева стари вземания. От таксата за битови отпадъци при планираните 171 милиона лева са събрани 180, като от тях 50 милиона лева са стари вземания.

Изпълнението на неданъчните приходи е на 85%, инвестиционната програма е с изпълнение от 90%.

За 2010 година Столичната община е събрала 2,852 милиона лева от таксата за наем на общински площи за разполагане на външни рекламни елементи. Над 6 милиона лева са задълженията за такса "смет", които ще трябва да плаща за собствеността си Софийският университет - учебни корпуси и общежития. След завършването на ревизията там предстои да се уточни точният размер на задълженията.