С 3 часа закъснение делегацията, носеща Благодатния огън от Йерусалим, пристигна у нас, предаде "Фокус". Самолетът от Тел Авив, с който пристига митрополит Николай, се приземи на летище "Пловдив" тази вечер около 21 часа. Посрещнаха го стотици миряни.

Пловдивският митрополит Николай предаде Благодатния огън на архимандрит Дионисий, който да го отнесе и предаде на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Митрополит Николай благодари на Светия синод и на патриаха за това, че имал честта и възможността да донесе невеществения огън от Йерусалим и да го предаде на всички християни в България. Той предаде най-искрените си пасхални поздрави на патриарха и му пожела сили и здраве, с които да води Българската патриаршия.

Първоначално бе обявено, че Пловдивският митрополит Николай ще кацне на летище "Пловдив" със закъснение от 2 часа. Този обрат постави под въпрос дали Благодатният огън ще пристигне в българските епархии навреме за вечерното богослужение за Великден. Полетът от Израел трае 3 часа и 20 минути.

За разлика от други години чудодейният огън няма да бъде доставен в София със самолет, а с кола. Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново. Благодатният огън в Русе ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

Българската църковна делегация отлетя за Йерусалим тази сутрин в 4:30 часа. Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим, след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. Това стана около 14:30 часа българско време. Няколко минути, след като православният патриарх се уедини за молитва в Кукувлията на храма, изнесе 33-те свещи, запаления по тайнствен начин от пламъка, който е избликнал от Гроба Господен. Патриарх Теофил III предаде огъня на събралите се, както и на всички духовници, които го отнесоха част от него в православните страни.