Бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ) показват, че стопанската конюнктура в страната се влошава, съобщава Money.bg. Общият показател на бизнес климата през септември намалява с 2.9 пункта в сравнение с август. Причината са по-неблагоприятните условия за бизнес дейност в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Основна пречка за развитието на всички отрасли продължава да бъде несигурната икономическа среда. След нея се нарежда недостатъчното търсене от страна и слабостите в икономическото законодателство.

Очакванията на анкетираните мениджъри са продажните цени да се запазят на сегашното равнище през следващите три месеца.

С 4.8 пункта се понижава съставният показател „бизнес климат в промишлеността" спрямо предходния месец. Това се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки. Това е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

С 3.4 пункта през септември спада съставният показател „бизнес климат в строителството". Причината - влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични. Анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Намаление се отчита и при съставния показател „бизнес климат в търговията на дребно". То е с 1,7 пункта спрямо предходния месец. Това се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро" към запазване на „същото". Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" през септември запазва приблизително нивото си от предходния месец. Настоящата тенденция по отношение на търсенето на услуги се оценява като леко подобрена. За следващите три месеца обаче очакванията са по-резервирани.