Германското правителство се надява, че "Румъния и България още тази година ще могат да направят още една крачка към пълно присъединяване към Шенгенското пространство", и че Берлин "разчита на това и работи за това".

Това заяви външният министър на Германия Гидо Вестервеле след срещата си с румънския външен министър Теодор Баконски в Берлин, цитиран от „Франс прес".

Германското правителство няма да спре да подкрепя и да работи за пълното присъединяването на Румъния и България към Шенген тази година", изтъкна Вестервеле.

Той заяви, че двете държави трябва да постигнат „голям напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", фактори, които принудиха правителствата на Холандия и Финландия да спрат членството на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Външният министър на Германия, който вчера проведе разговори с холандския си колега Ури Розентал, каза още, че Берлин работи за намирането на „решение", което да се приеме на следващата среща на върха на ЕС на 17 октомври.

От своя страна румънският външен министър Теодор Баконски изтъкна, че се надява на следващата среща на върха да се вземат уместни решения по неразрешения въпрос с присъединяването на двете балкански страни към Шенген.

Припомняме, че Финландия и Холандия блокираха присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона на срещата на вътрешните министри на Европейския съюз миналият месец.