Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че „Нафтогаз Украйна" не е превеждала днес предплата за газа, предаде РИА „Новости".

Той уточни, че доставките могат да бъдат прекратени във вторник.

Тази сутрин „Газпром" получи от „Нафтогаз" 15 милиона долара. Като се има предвид цената на газа, тази сума е равна на дневна доставка от „Газпром" за „Нафтогаз", каза Новак, подчертавайки, че в такъв случай с тази предплата доставки могат да се осъществят до понеделник включително.

От вторник, по думите му, Москва може да не достави газ на Украйна, ако няма ново предплащане от страна на Киев.

Петъкът свърши, идват почивните събота и неделя. В понеделник явно парите няма да дойдат, защото за това са нужни два дни, заключи той.

По-рано днес официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов съобщи, че е получена предплата от "Нафтогаз Украйна" за доставка на руски газ на стойност 15 милиона долара. Заплащането при настоящото състояние на пазара би стигнало за едно денонощие.

Преди два дни ръководителите на руския концерн "Газпром" предупредиха, че заради непреведени суми по договори за предплащане на доставните количества природен газ, доставките за Украйна вероятно ще спрат. Спирането можеше да засегне и транзита на газ към Европа.

Поредният поврат в газовите отношения между Русия и Украйна настъпи на 19 февруари, когато "Нафтогаз Украйна" прекрати доставките на природен газ в Донбас с обяснение за авария. Тогава "Газпром" пусна газ за размирните райони, „размразявайки" стари мощности.

По-късно украинската инфраструктура беше възстановена.

От Донбас обаче продължиха да твърдят, че получават газ директно от "Газпром".

Припомняме, във връзка със случващото се между Москва и Киев по газовите доставки вчера от българското енергийно министерство обявиха, че запасите ни в „Чирен" могат да ни стигнат за три месеца, ако по някаква причина газовите доставки бъдат прекратени. За момента обаче всичко е наред и подаването към България не е намалявало.