Европейският съюз ще предупреди Москва, че връзките й със съюза може да зависят от това дали тя ще придържа плътно към мирно споразумение за прекратяване на конфликта в Грузия.

Това се казва в проекторешение, което се очаква да бъде прието на срещата на върха в Брюксел днес, съобщава Ройтерс.

Текстът е дълъг пет страници и агенцията се е сдобила с него по времето, когато са започнали спешните разговори.

В документа се осъжда решението на Русия да признае независимостта на отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия и се предупреждават други държави да се въздържат от подобни стъпки.

Както се очакваше в проекторешението не се споменават санкции за Русия.
В документа обаче се казва, че отношенията между 27-те страни членки на Евросъюза и техният най-голям енергиен снабдител (Русия), са на „кръстопът" до дългоочакваната среща на 14 ноември между лидерите на ЕС и Русия, която ще се проведе в Ница, Франция.

„Съветът на Европа е силно обезпокоен от конфликта, избухнал в Грузия, от последвалото насилие и от реакцията на Русия", се посочва в документа.

„С оглед на ситуацията и по-точно при изпълнение от Русия на всички ангажименти, посочени в мирния план, който се състои от шест точки, може да се стигне до решение за продължаване на дискусиите по бъдещите отношения между Съюза и Русия в редица сфери", се казва още в проектодокумента.