„Уестингхаус" ще прави предпроектното проучване за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй".

В присъствието на българския икономически министър и заместник-посланикът на САЩ у нас, вицепрезидентът на „Уестингхаус" за Южна Европа Хавиер Гонзалес, който е и президент на „Уестингхаус еликтрик Спейн" и Любен Маринов - изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй", подписаха договора в Министерството на икономиката.

Икономическият министър Делян Добрев каза, че от петте кандидати най-добрата оферта е на „Уестингхаус" и съобщи, че цената е 999 500 евро или 1,95 млн. лв.

Той съобщи, че трябва да се направи ОВОС, а също геоложки проучвания и добави, че очакват те да не надхвърлят 5-6 млн. лв. За сравнение Добрев изтъкна, че за „Белене" ОВОС и геоложките проучвания са стрували 32 млн. евро или 64 млн. лв.
„Тези дейности в проекта за „Козлодуй" струват към 10 пъти по-малко", подчерта Добрев.

Той съобщи, че крайният срок за предпроектното проучване е март 2013 г.

Президентът за Европа на „Уестингхаус" Ив Браше изтъкна, че компанията има опит в ядрената енергетика над 70 години и че има опит в много технологии, свързани с производството на ядрена енергия. „Работили сме по подобен проект в Чехия и Украйна. Разчитайки на своя опит, се надяваме да намерим добро, разумно решение", каза той.

По въпроса дали ще бъде използван произведеният от „Атомстрой експорт" реактор за „Белене" Делян Добрев поясни, че заданието сега е за предпроектно проучване за хибриден проект.
Той подчерта, че неговата неядрена част ще бъде диверсифицирана. „Много по-вероятно е за такъв проект да намерим стратегически инвеститори. Бивайки хибриден, той ще е привлекателен за инвеститорите", добави Добрев.

Припомняме, възможността за инсталиране на 7-ми реактор в АЕЦ Козлодуй възникна, когато правителството се отказа от проекта „Белене", а в същото време руската страна завърши строежа на реактора, предназначен за Белене. Идеята е той да бъде разположен на площадката на Козлодуй.