Две са кандидатурите, които продължават на втори кръг от конкурса за заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" - агенция САПАРД.

Това са Георги Желев и Свилен Колев, чийто документи са оценени най-високо от Управителния съвет. Освен по документи са се провели и лични интервюта, съобщават от фонда.  

Седем кандидати се явиха на насроченото изслушване от Управителния съвет.

Документите си за участие в избора бяха подали Вилиана Стоянова, Свилен Колев, Юксел Касабов, Иван Христов, Георги Желев, Божидар Божилов, Радослав Бобчев и Серафим Петров, който не се яви на изслушването.

Преди да се проведе вторият кърг и Управителният съвет да вземе решение за избора на кандидата, кандидатурите ще бъдат представени на вицепремиера Меглена Плугчиева и ще бъдат проверени дали кандидатите Жлеве и Колев имат право да борявят с поверителна информация.

Георги Желев има юридическо и икономическо образование, специализирал е в областта на банковото дело и управлението на персонала. В периода 2003-2006 година е бил изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Банка ДСК, както и председател на управителния съвет на Общозастрахователна компания „Гаранция", животозастрахователна компания „Гаранция" и пенсионно-осигурителна компания „Родина". Владее руски и английски език.

Свилен Колев е икономист, специализирал е областта на регионалната политика и реформите в селското стопанство. В периода 2000-2006 година е работил в Държавен фонд „Земеделие", а от ноември 2006 година е ръководил сектор пазарни механизми - „Мляко". От май 2008 година Свилен Колев е съветник по земеделие на вицепремиера Меглена Плугчиева. Владее руски, английски и немски език.