Напрежение след заседанието на парламента възникна по повод предложението за създаване на парламентарна анкетна комисия  по случая с пожара във влака София- Кардам, при който загинаха 9 души.

Депутати от опозицията изразиха възмущение, че първоначалният вариант на проекторешение за създаване на такава комисия е съществено променен.
Светослава Спасов от Българска нова демокрация заяви, че в първия вариант на проекторешението става въпрос за комисия, която да проучи причините и условията за инцидента във влак, както и нормативната наредба за безопасността на ЖП-транспорта.

На консултациите по текста в края на пленарния ден управляващите са предложили - по думите на Спасов, подмяна на предмета на дейност на комисията.
Според тяхното предложение комисията ще бъде за проучване на нормативната наредба свързана със сигурността на железопътния транспорт, уточни Спасов.
„Ако комисията остане с такъв предмет на дейност е безсмислено да участваме в нея", категорично заяви Иван Иванов от ДСБ.

Светослав Спасов каза още, че предложението на опозицията е комисията да се състави на паритетен принцип, както при създаването на комисия за инцидента в река Лим.

Начинът, по който управляващите така упорито бягат от паритетния принцип за създаване на комисията, по думите на Иван Иванов показва, че те се опасяват, че причините за инцидента може да са свързани с неизпълнени разпоредби за безопасността на пътуващите и необходимостта да се поеме съответната отговорност от политическото ръководство на Министерството на транспорта.
Заместник- председателят на транспортната парламентарна комисия Радослав Илиевски от БСП, каза, че текстът на проекторешението за анкетната комисия в момента се доработва и, че утре редакцията ще е готова.