Реформаторският блок има доста ясна позиция - за да има силно реформаторско правителство, трябва да бъде подкрепяно от мнозинствово, а не всеки път да се пазарим с този или онзи. Такава позиция изказа пред БНТ проф. Даниел Вълчев от Движение България на гражданите по повод визията на блока за формата на управление на страната.

От друга страна нашите колеги от Патриотичния фронт, според мен също основателно, поставят въпроса, че техните избиратели са хора, натрупали много гняв към управлението, и в този смисъл още с влизането в парламента да се ангажират с министри може би не е най-умното, което могат да направят. Това г-н Симеонов го каза достатъчно ясно, подчерта проф.Вълчев.

Ако искаме да сме партньори с някого, трябва да си даваме сметка не само за нашите интереси, но и за неговите интереси и така се ражда това може би малко неясно като числов израз управление, което, според Вълчев, изглежда така: от гледна точка на участието в правителството може би това е кабинет на малцинството, но от гледна точка на парламентарната подкрепа, което е истинският критерий, това си е правителство с повече от 121 гласа.

В парламентарните режими различните партии придобиват различна тежест, ние няма как да имаме претенция да имаме същото участие в управлението както ГЕРБ, при положение, че те са имали 4 пъти по-голяма подкрепа, поясни Даниел Вълчев. Въпросът е има ли България нужда от правителство и то политически отговорно – всеки средно интелигентен човек, който вижда какво става в страната,  ще каже “Да”. Това правителство трябва ли просто да запълни дупките в бюджета или то все пак трябва да започне някакви сериозни промени поне в ключови сектори на българския социален живот – нужно е такова, подчерта проф.Вълчев.

Човек, ако иска да участва във футболен отбор, трябва да има някаква роля. Така отговори Вълчев на въпроса дали РБ наистина е изявил претенции да получи 8 министерства в следващото правителство.  По думите му обаче, по-скоро блокът има претенции към това да се извършат промени в определени сектори, а дали ще са с хора, излъчени от тях или от ГЕРБ е друг въпрос.

Вълчев смята, че ако Бойко Борисов стане премиер, то би било редно партиите да участват в кабинета му със свои министри, които да са политически лица, а не експерти, защото това би гарантирало целесъобразност на реформите, които ще се предприемат.

Не ми е известно Радан Кънев или Меглена Кунева да има нагласа да става министър, но това ще видим другата седмица, заяви още Вълчев по повод спрягането на имената на двамата лидери за министерски постове.

На конкренет въпрос искат ли Реформаторите Министерството на правосъдието, Вълчев категорично заяви, че откъм критици всички са много добри, въпросът е как ще се свърши работа. Не мога да кажа ние ли трябва да вземем павосъдието, заключи той.

Много е лесно да бъдеш критик, правил съм реформи и не е лесна работа. Въпросът е дали сме готови да се нагърбим с такава работа. В момента РБ избира по кой път да тръгне - дали да седне на задните банки, да е все недоволен и все да е коректив, или ще започне да учатсва и да покаже какво може. Много е лесно да се дава акъл, да си коректив, категоричен беше Даниел Вълчев.

Той коментира и разнопосочните изказвания, които понякога идват от лидерите в Блока по една и съща тема. Сопред него е факт, че в рамките на формацията има различни мнения, но това не значи разпад на блока.

Аха да се разпаднем, ама ставаме все по-единни. Разбира се, имаме различния, но важното е, че ни обединяват някакви базови неща, например че България не може да върви напред, без реформи в ключови сектори, за пореден път подчерта Вълчев.

Никой не е променял позицията си, Исмаилов е пълнолетен, има мнение и има право да го изразява. Имаме декларация, в която се казва с кои партии бихме си сътрудничили, допълни реформаторът в коментар на темата дали ахилесовата пета в подкрепата за бъдещия кабинет може да се окаже присъствието на Корман Исмаилов от една страна и подкрепата на Патриотичния фронт от друга.

Вълчев заяви, че няма нужда да се драматизира с този въпрос и подчерта отново, че по-важното сега е има ли мнозинство, което да започне да върши някаква работа, тъй като никой не гори от желание да си навлече недоволството на хората.

В отговор на въпрос дали зараждащата се форма на политическо сътрудничество ще успее да обърне представите на обществото за "тройна коалиция", Вълчев заяви, че основният проблем в България е, че нямаме култура на сътрудничеството, а на отрицанието. Сега политиците идват на власт, за да оплюят своите противници, които стоят на задните редове и правят същото, обясни професорът.

Мнението ми е, че една страна, за да върви напред, трябва да има минимум съгласие по някои въпроси. Например в моята сфера - 2005 г. съм внесъл закон за училищното образование, после Фандъкова внесе друг, а след нея и останалите колеги и резултатът е, че още няма нов закон, онагледи ситуацията Даниел Вълчев.

Нямам намерение да ставам министър на образованието. Това е важно министерство, но нека не се вторачваме в това, нека оздравим тази култура на сътрудничество, ако щете в здравеопазването, енергетиката, смята още той.

Вълчев коментира и казуса "КТБ". Според него правилна е позицията, че първото, което трябва да се направи, е да се изпълни закона и той не е наясно защо до сега това не е направено. Професорът обаче заяви, че не е редно за всеки подобен казус да се приема нов закон. Но хората с дребни спестявания, не може още да не са си получили още парите, възмути се Даниел Вълчев.

Не мога да кажа кога приключват преговорите. Има още за доизчистване, но това може да стане и след съставяне на правителството. Допускам, че то ще бъде факт в рамките на една седмица, тъй като предстои ГЕРБ да получи мандат, заяви в заключение Вълчев.