Федералното бюро за разследване на САЩ е идентифицирало служител на компания, имаща договор с федералните, който е предал секретни документи на американското правителство на журналист, близък с бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Това обявиха източници от ФБР и разузнаването, които са запознати със случая, предаде Yahoo news.

Документите са свързани със списък с имена на терористи.

Наскоро ФБР е претърсило дома на заподозрения и федералната прокуратура в Северна Вирджиния е започнал разследване, поясниха източниците. Друг източник каза, че има опасения, че американското правосъдие не проявява голям интерес вече към такива случаи.

Случаят е свързан с публикация от 5 август от The Intercept, разследващ сайт на журналиста Глен Грийнуолд, който първи публикува издадените от Сноудън секретни документи на Агенцията за национална сигурност.

Публикуваната история със заглавие „Тайна проследяваща система на Барак Обама срещу тероризма в числа" е представена въз основа на класифицирани правителствени документи. Те показват, че почти половината определени от САЩ като терористи не са свързани с никаква терористична организация.

Секретната информация е от края на август 2013 година, няколко месеца след преместването на Сноудън в Хонконг и разкриването на хиляди секретни документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

След разкриването на тази информация веднага се появиха спекулации, че има „втори пробив" в американската разузнавателна общност.

Тази гледна точка се представя в последната сцена на новия документален филм за Сноудън „Citizenfour", който бе реализиран този уикенд.