Министерството на земеделието и храните (МЗХ) представи пакет от допълнителни мерки за устойчиво и многофункционално стопанисване на горите, а зам.-министърът на земеделието Георги Костов даде подробности за незаконната сеч у нас.

По думите му МЗХ отговаря за законните сечи и затова няма точна статистика за незаконния добив на дървесина. Данните на WWF сочат, че тя достига до 1 млн. кубика. Според зам.-министър Костов надеждата е незаконната сеч да бъде сведена до минимум, защото винаги ще има някой, който да изсича незаконно дървесина. Иначе официалните данни, които той предостави, показват около 40 000 кубика, изсечени нелегално на година.

Костов припомни, че Земеделското министерство предвижда включването на нови над 103 000 хектара гори в категорията "защитени" с постановление на Министерски съвет. Те са разположени на силно наклонени терени, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места. МЗХ предлага на недържавните собственици, по-специално на общините, също да въведат мерки срещу бракониерите. Очаква се изпълнението на този план да се случи до 15 февруари 2015 г.

Земеделското министерство работи и по опазването на горските и полски пътища, за да не се допуска тяхното допълнително ерозиране. Министър Десислава Танева е издала заповед за забрана на ползването  на въпросните пътища за извоз на дървесина , когато са преовлажнени. Забранява се и използване на неспециализирана горска техника при навлизане в сечищата. Зам.-министър Костов напомни, че недържавните собственици са задължени да опазват пътната инфраструктура.

С решение на министър Танева се налагат промени в стопанските планове на държавните горски стопанства, засягащи видовете и интензивността на сечите. Целта е адаптиране на управлението на горите към променящите се условия и средата. За тази цел МЗХ определя 20% горна граница за всички видове възобновяеми сечи и 30% за всички видове отгледни сечи. Очакванията са нарушенията върху горските екосистеми да се минимизират.

Всички краткосрочно-постепенни сечи стават дългосрочно-постепенни, а целта е да се формират разновъзрастни гори. Така, едно насаждение няма да бъде отсечено за период от 10-15 години, а за 25 години или по-дълго. Срокът за изпълнението на мярката е до края на месец март т.г.

Предстои промяна в Закона за ДДС, с която временно се въвежда ограничение (забрана) за възстановяване на ДДС на експортирания необработен (т.нар. объл) дървен материал. Тази промяна се инициира чрез решение на МС към НС в срок до май 2015 г.

Петата мярка в пакета е ускоряване на дейностите за сертификация на държавните горски територии - от сегашните 25% до 80% в едногодишен срок. Това ще означава, че всички дейности в гората са съобразени със закона, а добитият продукт е планиран и законен. Няма друга държава в Европа, в която 60% от горите да са включени в екологичната мрежа "Натура 2000", изтъкна още доц. Костов. Над 58% от българските гори се стопанисват по специални режими за устойчиво развитие.

Междувременно зам.-министърът на земеделието подчерта, че ръководството предприема сериозни мерки при сключването на дългосрочните договори с хората, които се занимават с дърводобива.
За изминалата година износът на дървесина се равнява на 900 000 куб. м., които отиват главно в Турция, Гърция и Македония. Това количество можело да бъде усвоено и в България, подчерта доц. Костов. Разликата обаче е, че ако 1 куб. м у нас струва 50 лв., в Македония се продава на 50 евро. А причината за по-високата стойност на дървесината там е липсата на суровината.

Георги Костов даде отчет и за резултатите от първите проведени проверки на новите мобилни групи и инспектори на Изпълнителната агенция по горите. От декември 2014 г., когато бяха сформирани, новите 174 екипа са извършили 18 833 проверки до края на януари. Проверени са 1677 обекта за добив на дървесина, 5626 превозни средства, 10 184 ловци и 1364 физически лица.
Общо 607 акта за административни нарушения са издадени след констатирани нередности. За цялата 2014 г. инспекторите на ИАГ са извършили 427 045 проверки и са съставили 12 889 акта. Общо 1 312 805 лв. са наложените глоби, а наложените имуществени санкции на юридически лица са на стойност 60 350 лв.

Зам.-министърът на земеделието категорично отрече да се търси причина за наводненията в сечите.
"Горите и горските не могат да са виновни за това", категоричен е той. Това, по думите му, може да бъде спомагателно, локално, но не е основна причина. Той назова лошата инфраструктура и непочистените корита, както и голямото количество валежи като основни фактори за бедствията, които връхлетяха страната ни. От друга страна държавата била сварена неподготвена и неадаптирана.

Костов сравни гората с дунапренова гъба. Ако я мокрите, тя поема вода и не изпуска. След като спре да вали, тя изпуска малко по малко влагата. Ролята на дърветата има своята граница, не е безкрайна, поясни Костов и изтъкна, че валежите през изминалата година са били твърде много - 180%.