82 години затвор общо за петимата подсъдими по делото "Чората" наложи Софийският военен съд.

Той ги призна за виновни за убийството на Ангел Димитров-Чората.

18 години затвор постанови съдът за Мирослав Писов, а Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков получиха по 16 години затвор.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Обвинени са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Адвокатите на подсъдимите заявиха, че ще обжалват днешните присъди. Съпругата на Писов - Биляна, заяви, че няма обяснение защо са постановени такива присъди.

Основният проблем е как беше манипулиран случаят и изнесен пред обществото, коментира тя. Това дело не е юридически казус, а сблъсък на ценности, допълни Биляна Писова.

Не е вярно, че съпругът ми е покровителствал някого от подземния свят в Благоевград. Явно на някого това му е изгодно, каза Писова.

Биляна Писова заяви като юрист, че няма юридическа обосновка за произнесената днес присъда.

Осъдените петима полицаи ще трябва да заплатят общо над 145 хил. лв. На семейството на убития - 70 хил. лв. за невръстният му син Райчо и по 25 хил. лв. за всеки от родителите му и за съпругата му Анита. Парите са за нанесени неимуществени щети.

Петимата ще трябва да заплатят и всички разноски по делото. Съдът категорично ги призна за „виновни за извършеното по особено жесток и мъчителен начин престъпление."

Съдът постанови и че първоначално те трябва да излежат присъдата си при строг режим на охрана. До влизането в сила на присъдата полицаите са под гаранция на стойност 1000 лв. за Мирослав Писов и по 300 лв. за всички останали.

Писов получи най-висока присъда, тъй като по време на операция „Респект" той беше шеф на регионалната дирекция за борба с организираната престъпност в Благоевград.  

Припомняме, Софийският военен съд призна за виновни петимата полицаи, които бяха обвинени за убийството на Димитров.



Тогава съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски бяха осъдени на по 18 години лишаване от свобода.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".