Опозиционните сили в Либия „превзеха" летището в третия по големина град в страната Мисрата след ожесточени боеве с правителствените войски.

Мисрата се намира на 200 километра от столицата Триполи и има ключово значение, съобщава lenta.ru.

По-рано бе съобщено, че въстаниците са блокирали летището от север, изток и запад и са оставили само южния вход във владение на поддръжниците на полковник Кадафи.

Според данните по време на битката 13 от противниците на либийския лидер са пострадали след бомбардировка на позициите им с ракети „Град." За пострадали от поддръжниците на Кадафи не се споменава.

Съобщава се, че правителствената войска извежда танковете си под обстрела на опозиционерите.

Преди два дни кораби на НАТО, участващи в операцията срещу Либия, нанесоха няколко удара по Мисрата. При бомбардировките, които засегната военни и граждански обекти, пострадаха няколко души, разрушени бяха и редица сгради.

По-рано днес натовските сили продължиха своите авиоудари по обекти в либийската столица.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.