Стотици роми се събраха на протест заради смъртта на 16-годишното момче, което в събота беше убито от охранител. Множеството пожела доживотна присъда за стрелеца, предаде bTV.

Велин беше прострелян смъртоносно в събота, след като влязъл в хладилно депо да краде желязо с още три момчета от квартала. Негов приятел пък беше прострелян в крака и още е на лечение в Пирогов.

На 50-годишния Петко Еленков е повдигнато обвинение за умишлено убийство, което се наказва със затвор до 20 години. Хора от квартала твърдят, че не за първи път охранителят стреля по децата им и че през 2006-та е прострелял с пушка и друго момче. Ромите разказват още, че са давали пари на пазачите от депото, за да ги пускат вътре за желязо.

Видях, точно пред мене го застреля, пред очите ми, с пушка. Първо му дадоха парите, и нарочно стреля - един път у въздуха, а после у него", заяви Петко, очевидец на инцидента.

Справедливост искаме. И да го осъдят до живот. Неговите деца да убият както той избива нашите деца", допълни жена от протеста.