Продължават строежите в местността Иракли. За това алармират от Гражданска група Да Спасим Иракли. Припомняме, на 15 януари със заповед на РИОСВ строителството на първия етап от ваканционно селище в защитената зона „Емине-Иракл беше спряно.

Възложител на проекта е фирма „Суис пропъртис". Въпреки забраната обаче строителните дейности продължават, твърдят от организацията.

Офшорката Суис Пропъртис строи с пълна сила въпреки констатираните нарушения, допълват от „Да спасим Иракли". От там уточняват, че за десет дни от изкоп се е стигнало до втори етаж.

Еколозите допълват, че от началото на строителната дейност фирмата няма нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност. За 2 години и половина над 10 000 българи подкрепиха инициативата за защита на местността и участваха в над 120 акции, припомнят от организацията.

На сайта си фирмата твърди, че строежите ще продължават „по план" - план, който очевидно включва хронично нарушение на българското законодателство, тъй като територията е част от защитена зона „Емине-Иракли" и всякаква бетонна намеса там е немислима, категорични са от „Да спасим Иракли.

Организацията е потърсила помощта на местната полиция и община Несебър. Те обаче са заявили, че не могат да спрат незаконния строеж.

Да Спасим Иракли е изпратила уведомителни писма до кмета на община Несебър, РИОСВ, РДНСК и ВАП с искане незаконните строежи да бъдат незабавно прекратени, а територията рекултивирана. 

От там допълват, че след като липсват реакции от страна на институциите, планират акция за спиране на строителната техника, подобно на тази от 2006 година.