Предстои повторно издирване на жертви на потопа в Мизия, съобщават от пресцентъра на МВР. Това ще стане след оттегляне на течащите води. Тогава ще започне и отводняване на сградите.

Припомняме, днес около 11.15 часа в Мизия е открито тялото на втора жертва на наводненията - 55-годишен мъж.

От началото на денонощието до 16.00 часа пожарникарите и спасителите са участвали в над 50 спасителни операции. Към момента продължава работата им по 16 произшествия.

Обстановката във Врачанска област след обилните дъждове и възникналите наводнения в общините Борован, Бяла Слатина и Мизия остава усложнена. Най-тежка е ситуацията в Мизия. Там работят областен щаб и щаб за координация на силите и средствата. Ръководството и координацията на силите на единната спасителна система на място се осъществяват от зам.-шефа на пожарната Васил Василев.

Продължава издирването и спасяването на бедстващи хора. По решение на щаба наводнената част на населеното място е разделена на 6 работни участъка за обхождане и издирване на евентуално пострадали и нуждаещи се от помощ граждани. Организирано е медицинското осигуряване от екипи на ВМА и Министерството на здравеопазването.

Евакуираните са настанени в два обособени центъра в Мизия (250 души) и един център в с. Крушовица (150 души). От Българския Червен кръст е създадена организация за доставяне на необходимите вода, храна и други материали.
Нивото на водата в засегнатата зона постепенно спада, но все още не позволява извършване на отводнителни дейности. Към момента се изваждат удавени животни и се предават на компетентните органи за унищожаване.

За извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи от териториалните звена на пожарната на място в Мизия са съсредоточени 16 екипа със специализирана техника и състав от СДПБЗН, РДПБЗН-Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Видин, Ловеч, София и Перник. В готовност за включване в операциите по отводняване са допълнителни сили и средства от областите София-град, София, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, който ще започнат работа на терен до 10.00 часа утре.

Продължават операциите по отводняване в Бяла Слатина и селата Борован, Нивянин и Галиче. Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът. Осигурена питейна вода за жителите в с. Нивянин. Извършва се интензивно отводняване с два модулни комплекта помпи за отводняване с висок дебит (80 000 л/мин.) и 10 мотопомпи. 
За осигуряване на обществения ред е въведена временна организация на движението и изолиране на районите за извършване на спасителни операции.

В рамките на днешния ден е изпробвана в тестови режим и оповестителната система, която е в процес на изграждане в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй".

Освен това от полицията информират, че до четирите свогенските села, до които пътят беше прекъснат при проливните дъждове, е осигурен достъп.

Алтернативният черен път е прокаран през коритото на р. Кръстечка. Благодарение на него може да се стига до селата Огоя, Буковец, Ябланица и Бакьово. Той ще бъде използван за преминаване на спасителните екипи, и на Спешна помощ при необходимост, както и за доставяне на необходими стоки и продукти на жителите на четирите населени места.