От Българския лекарски съюз алармират, че лекари от цялата страна съобщават за брутални незаконни действия от страна на Районните здравноосигурителни каси, които отказват да приемат отчетите им за свършената работа през месец януари.

Като изрично условие за приемане на документите, за издаване на входящи номера и за заплащане на отработеното за предходния месец, РЗОК поставя задължителното подписване на декларации за сключване на договори с касата за 2007 г.
В противен случай касата не заплаща това, което дължи на лекарите за миналия месец.

От БЛС коментират, че целта на НЗОК е на всяка цена новите договори да бъдат подписани преди Националния лекарски протест на 15 февруари 2007 г., с което се цели съсловието да бъде поставено пред свършен факт и да му се отнеме възможността да се бори за по-добро здравеопазване в България.

Срокът за подписване на новите договори е до края на месец март 2007 г., а Българският лекарски съюз посъветва лекарите да се въздържат от подписването им до 15 февруари 2007 г.

Първите сигнали за изнудване на изпълнители на медицинска помощ са постъпили вчера от Русе, Търговище, Плевен и Разград, където се проведоха срещи между лекарите и ръководството на съсловната им организация.

Днес лекари от цялата страна сигнализират за изнудване от страна на касата.
Постъпват и сигнали за директори на лечебни заведения, които заплашват с уволнения лекарите, които ще участват в Националния протест на 15 февруари 2007 г., отбелязват още от БЛС.

Дни преди Националния протест напрежението ескалира, а съсловието обсъжда вариантите за сезиране на Прокуратурата за престъпното поведение на НЗОК и районните й поделения, се казва в съобщението на лекарския съюз.