Социални аспекти на своето председателство на ЕС си поставя Унгария. То обединява няколко основни приоритетни сфери, основани на човешкия фактор.

Един от приоритети на унгарското председателство е икономическият растеж, създаването на нови работни места. Специален приоритет е приемането в рамките на ЕС на стратегия за интеграция на ромите. Други основни теми за Унгария са енергетиката, общата селскостопанска политика, стратегията „Дунавски регион" и новата европейска водна политика.

На работна закуска, дадена за медиите, унгарският посланик у нас Юдит Ланг подчерта, че приемането на България в Шенгенското пространство е един от основните приоритети на Унгарското председателство. Унгария ще ни помага в прилагане на критериите за Шенген.

По отношение на това дали България ще стане част от Шенгенското пространство по време на унгарското председателство, посланик Ланг отговори, че не може да бъде посочена точна дата.
Тя изтъкна, че за гражданите на България и Румъния е важно да се присъединят към Шенген, но всяка държава трябва да отговори на техническите и други критерии за присъединяване.
Посланик Ланг обаче отговорно заяви, че Унгария ще ни помага по пътя към Шенген.
Унгария поема председателството в един бурен момент, посочи посланик Ланг. За това и унгарското председателство ще подобри икономическата и социална среда в съюза.

Силна Европа е мотото на нашето председателство, посочи посланикът на Унгария. Какво имаме предвид под силна Европа - силни институти, силни страни членки, силни политики, силна Еврозона, изтъкна Юдит Ланг.
По време на своето председателство Унгария ще акцентира и върху засилване ролята на малките и средни предприятия. Те могат да са двигателят, който ще създаде нови работни места, смята посланик Ланг.

Будапеща ще акцентира и върху семейните политики и демографските проблеми. Концентрираме вниманието си върху борбата с организираната престъпност и киберпрестъпленията, заяви Ланг.
Друга цел на унгарското председателство е да приключат преговорите с Хърватия и да бъде постигнат напредък с Турция.