В момента в България има около 300 хил. чужденци. За целия месец очакваме техният брой да бъде около 1,2 млн. През август очакваме още около 1,3 млн. чуждестранни туристи. През септември - около 700 хил. Ако се изпълнят тези числа, това означава, че ще бъдем на нивото на 2013-а година. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи в туризма, цитиран от БНР.

Експертът припомни, че тази годинa летният туристически сезон е доста труден. Причините за това са конфликтът между Украйна и Русия, вътрешнополитическата криза, икономическа криза, както и неблагоприятните метеорологични условия през май и юни.

В момента имаме много висока заетост по отношение на легловата база по Черноморското крайбрежие. Там вече заетостта на хотелите надхвърли 92%. Към края на месеца тя ще бъде около 97%. В началото на август в някои хотели тя ще надхвърли 100% - ще достигне 106 - 107%. Ние нямаме някаква голяма възможност за резки ръстове, тъй като легловата база е ограничена.

България е сравнително малък пазар, правим около 1% от европейския туризъм. Нямаме тази възможност да казваме, че ще имаме ръстове в рамките на 20-40%, както беше преди десетина години, когато всяка година излизаха по едно 40-50 нови хотела в страната. Сега вече няма такива инвестиции в туризма.

Драганов подчерта обаче, че имаме изключително ниска средна заетост на легловата база на територията в цялата страна. В момента в планинските комплекси заетостта е в рамките около 25-27%, а във вътрешността на страната тя се движи между 20 и 22%, което са изключително ниски стойности.

Драганов отново повтори искането за Министерство на туризма. Той подчерта, че туристическите атракции се губят поголовно.

„Оказва се, че имаме един огромен разпилян ресурс, наречен туристически атракции, който не създава работни места, не подпомага местната икономика и не подпомага туризма. От тази гледна точка ние имаме такава убийствено ниска заетост в ЕС. Срам за българския туризъм", заключи Румен Драганов.