Полицията в столицата арестува петима ученици за отправяне на заплахи за поставени бомби в училищата.

До момента са разкрити 7 обаждания за поставени бомби в столични училища, като са установени петима извършители и още 6-7 други лица, които са знаели за деянието им, отчете по време на брифинг в СДВР Виолета Ланджийска, началник група „Детска престъпност" към СДВР.

Междувременно докато течеше брифингът в СДВР, стана ясно, че сигнал за бомба е подаден и в израелското училище в София.

Родителите на петимата ще бъдат санкционирани с глоба между 10 и 20 хиляди лева, каквато е глобата за всички, подали неверен сигнал за помощ на телефон 112.

Ланджийска поясни, че въпросните лица са ученици на съответни училища, а сигналите са подавани по време на някое от междучасията, най-често голямото или когато ходят да пушат. За целта са използвали мобилните си телефони, единични са случаите, в които са се обаждали от апарати на БТК или „Булфон."

Основната причина е нежеланието им да бъдат училище. Има случаи, в които някое дете иска да влезе в някоя групичка и за да се докаже, прави подобни подвизи.
При някои от обажданията група ученици са броили на определен ученик и конкретни суми, вариращи от 60 стотинки до 1 лев, за да го направи.

Eдиният е 14-годишен ученик. В компанията на двама свои съученици той позвънил на тел. 112 от мобилния си апарат. Тримата са разпитани в столичното Първо РУП в присъствието на родители и инспектор от детска педагогическа стая.

Други двама непълнолетни - на 15 и 16 години, са разпитани в Трето РУП . Изяснено е, че инициатор на злоумишленото обаждане е по-малкият - бивш възпитаник на гимназията, който използвал мобилния телефон на приятеля си.

Друг негов връстник е установен като подател на два фалшиви сигнала за поставено самоделно взривно устройство в училище - на 19 юни и на 24 септември.

При разследването криминалистите установили, че обажданията са осъществени от уличен апарат "Булфон", а вчера 15-годишният ученик признал за извършеното в присъствието на родител и инспектор от детска педагогическа стая.
Предстои предаването на материалите по случаите на Софийска районна прокуратура, а работата по документирането им продължава.

Умолявам ги да не се правят на герои, защото това не е геройство, категорична бе Виолета Ланджийска.

Тя сподели, че снощи повечето от заловените деца са заявявали „Боже, колко сме глупави", защото не са се сетили, че боравейки с апаратура те оставят следи, по които много лесно са ги хванали.

Има гордост докато се обаждат, има записан и смях след това, но когато дойдат при нас, вече няма гордост, коментира Виолета Ланджийска.

Тя добави и че част от децата са били споделили вече за направеното с родители си и те са били подготвени. Когато обаче чули какви глоби ги очакват, „направо онемели."

Ланджийска коментира, че ако сигналите не са подадени през телефон 112, а директно на телефона на директора на училищата, не се предвиждат такива глоби.

Обаждайки се на телефона в канцеларията, ние може много по-лесно да ги хванем, заяви обаче Ланджийска.

От полицията се заканиха, че рано или късно ще бъдат разкрити и авторите на останалите сигнали и родителите ще бъдат глобени. Търсят се техните подбудители и помагачи.

„Това не може да продължава", категорична бе Ланджийска.

Преписките ще бъдат изпратени в прокуратурата и „засечените" лица ще бъдат наблюдавани от МВР-служители, специализирани за работа с деца.

В последните няколко дни бяха подадени над 10 заплахи за взривни устройства в различни училища София.

Припомняме, две столични училища бяха заплашени със сигнали за бомба. В понеделник пък бяха подадени девет сигнала за поставени взривни устройства в столични училища.
На брифинг от СДВР признаха, че за пръв път получават толкова много сигнали за бомби в един учебен ден. Миналата седмица пък са получавали по 2-3 сигнала за бомби на ден.