БСП има тактика за днешното заседание на Народното събрание. За това намекна заместник-председателят на парламента Мая Манолова преди заседанието на гражданския съвет към Комисията за взаимодействие с гражданските организации, който се събра, за да обсъди актуализацията.

Припомняме, по-късно днес по искане на ГЕРБ и ДПС ще има извънредно заседание на парламента за актуализацията на бюджета. Хората на Борисов и Местан подкрепят актуализацията и имат нужното мнозинство да я приемат.

Граждани излизат на протест срещу актуализацията на бюджета
Още...

Според БСП обаче има резерви в бюджета, които да покрият дупките и актуализация може да има само на бюджета на НЗОК с 225 милиона лева.
Не е необходима тази огромна актуализация, която да вдигне на практика дефицита, убедена е Мая Манолова. Тя е против и увеличаване на дълга, защото ще се натоварят българските граждани.

Числата за събираемостта на приходите показват, че актуализация не е нужна, подчерта социалистката. Според нея при драматичен обрат, промени могат да бъдат направени от следващия редовен кабинет.

Мая Манолова прозря в съвпадението на позициите на държавния глава, ГЕРБ и БСП, че е в ход създаването на бъдеща управленска коалиция.

Каква ще бъде тактиката на червените за днешното заседание обаче Манолова не разкри, тъй като тя тепърва ще бъде обсъдена от нашата парламентарна група, разкри червената депутатка.

Иначе и гражданите не са привърженици за актуализация на бюджета.

Що се отнася до отминалия конгрес, Мая Манолова сподели, че е очаквала по-добър резултат от вота на съпартийците си в неделя. Оказа се, че рейтингът ми извън БСП, рейтингът ми в обществото е по-висок отколкото сред делегатите на конгреса, смята червената депутатка, спечелила малко над 80 гласа при избора на лидер в неделя.

БСП се нуждае от промяна, смята тя и именно на това заложила в платформата си като кандидат за лидер на столетницата. Според новия председател Михаил Миков, обаче, няма нужда от радикална промяна в БСП. Манолова обаче се зарече да продължи да работи за промяната в столетницата.

Тя коментира и темата с бъдещия еврокомисар, като според нея в редиците на социалистите имало достойни. Един от тях е външният министър Кристиан Вигенин, но подчерта, че имало и други.
Мая Манолова критикува работата на настоящия еврокомисар Кристалина Георгиева, подчертавайки, че хората у нас не са усетили европейската помощ след кризите.