Полицията в Торонто арестува 400 души, участвали в безредиците възникнали в началото на глобалната икономическа среща Г20.

Маскирани протестиращи са вилнели в центъра на канадския град, подпалили полицейски коли и са изпочупили витрини и прозорци.

Някои от демонстрантите са хвърляли бутилки срещу полицаите. Никога не сме били свидетели на такъв вандализъм по нашите улици, каза на брифинг за журналисти началникът на полицията в Торонто.

Той съобщи, че са задържани 400 души, между които и организаторите на безредиците, започнали след като група радикали се отцепили от мирно протичащите Банки, кафенета и малки магазини са станали тяхна мишена, като протестиращите са разграбили поне един търговски обект.

В града започна официалният прием по случай срещата на върха на страните от Г-20.

В частност се очаква Г-20 да предприемат стъпки за финализиране на процеса по приемане на краткосрочни мерки за стимулиране на икономиката, доколкото опитът на Гърция показа, че "не бива да се натрупват дългове безкрайно".

Освен това трябва да се разработят и приемат общи принципи за бърз, саморегулиращ се и балансиран икономически ръст.

Лидерите на страните от Г-20 трябва решително да дадат отпор на протекционизма в търговията, както и да продължат реформите на системата за финансово регулиране.