Руският президент Владимир Путин приема в Кремъл премиера на Унгария Ференц Дюрчани.

След разговорите двамата ще присъстват на подписване договора за присъединяване на Унгария към проекта за газопровода „Южен поток".

Прайм Тасс припомнят, че до това решение се стигна след светкавична тричасова визита в Будапеща на първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев.

Бързо успяхме да договорим въпроси по газовата сфера, които оставаха открити, коментира Медведев.

За строежа на на унгарската част от газопровода ще бъде създадено съвместно дружество на унгарска територия и според унгарското законодателство.

Унгария ще участва с фирма - 100 процента държавна собственост, от руска страна договорът се подписва от Газпром.

Дюрчани уточнява също така, че в Унгария ще бъде построено подземно хранилище с вместимост 1 млрд. кубически метра газ.

По думите му, през унгарския участък на Южен поток ще преминават не по-малко от 10 млрд куб.м. газ, като годишното потребление на суровината в страната е в порядъка на 15 млрд. куб. м.

По предварителна информация стойността на унгарския участък възлиза на 2 млрд евро, като целият проект е около 10-14 млрд.

Припомняме, част от този проект е и българската страна, като договорът бе подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в София.

Проектираната пропускателна способност на газопровода е 30 млрд куб.м. газ годишно. Морската част от съоръжението тръгва от руската станция Береговая на Черно мора - до Бургас.

Наземната част се разделя на две - първата тръгва на югозапад през България, Гърция, Адриатическо море - до Италия.

Втората част на газопровода минава през България на северозапад, през Сърбия, Унгария и Австрия.