В началото на януари Междуведомствената комисия към Министерство на околната среда и водите (МОСВ) ще предложи на Народното събрание промени в Закона за водите, свързани с регламентирането на собствеността на язовирите в страната.

Това съобщиха на брифинг министър Ивелина Василева и заместникът й Павел Гуджеров след първото заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на Министерски съвет.

Комисията, съставена от експерти на МОСВ, МРРБ, Земеделското министерство, МВР и „Напоителни системи", е обсъдила казуса за осигуряването на гаранции за грижа и сигурност на язовирите.

Групата е образувана във връзка с информацията за наличието на 78 язовира в предаварийно състояние и 268 - с неясна собственост. Ще се работи за временно извеждане от експлоатация на въпросните 78 язовира.

Другите 268 язовира ще бъдат елемент от работата на Междуведомствената комисия. Дали ще бъдат изведени от експлоатация или не, ще стане ясно от резултатите от работата на комисията след около месец.

500 000 лв. ще бъдат заделени за „Напоителни системи" до края на годината, за да извадят от експлоатация 78-те язовира, намиращи се в предаварийно състояние.

Екипи, съставени от областните управители, басейновите дирекции по региони и експерти на Министерство на икономиката ще констатират каква е проводимостта на речните русла в 268-те язовира с неясна собственост. След проверките ще бъдат издавани предписания.

„Искаме максимално бързо да се извадят от списъка на язовирите в предаварийно състояние", категорична е Василева, която подчерта, че това е задачата до края на годината. Целта, по думите й, е да не се допусне риск за живота и здравето на хората, живеещо в близост до тях.

Министър Василева посочи, че промените в Закона за водите са нужни, за да се изясни ролята на оператора и собственика на всеки язовир. Необходимо е и въвеждането на единен контролен орган, който да следи всички язовири, тъй като съоръженията са много.

Вече са изпратени писма с указания до областните управители. От тях се изисква да поемат грижата за 268-те язовира, които са с неясна собственост. Те трябва да предоставят ежеседмична информация и да ги контролират, докато се изясни чии са съоръженията.

„Всички ведомства, които имат отношение към управлението и експлоатацията на хидротехническите съоръжения, работят мобилизирано и в синхрон", увери Василева.

Междувременно Оперативното звено към МОСВ следи денонощно състоянието на водните обекти, предвид наводненията в страната. Информацията се предоставя и на областните управители.

Ивелина Василева припомни, че МОСВ е предоставило още в миналия програмен период финансиране, с което се е подсигурила Службата за защита на населението към МВР. Вече е в действие оборудването и съоръженията, които са били закупени и подпомагат работата на място.

За новия програмен период 2014-2020 г. вече е обособена нова приоритетна ос „Превенция и управление на риска при наводнения и свлачища". Общо 150 млн. лв. са заделени за тези цели, като 120 млн. лв. от тях са предвидени при наводнения. Мерките към програмата включват и създаването на Интегрирана система за управление на водните ресурси.

Павел Гуджеров, който е и председател на Междуведомствената работна група, представи мерките, които на първото заседание са приели. МОСВ ще представи анализ за състоянието на 78-те язовира в предаварийно състояние от пролетните и есенните проверки.

От „Напоителни системи" пък са ангажирани да изготвят доклад за актуалното състояние на петте язовира, които дружеството стопанисва. Те ще трябва да изготвят и анализ, който да отговори на въпроса дали язовирите все още са нужни за напояване. Ако са необходими, трябва да се посочи и какво би следвало да се инвестира в тях, за да бъдат приведени в изправен вид.

Информация за риска от авариране на язовирите ще бъде събрана от Министерството на икономиката.
Иначе грижите за язовирите са ангажимент на собственика и на оператора.

Министър Василева обяви, че вече е разработена процедура на национално ниво за това България да кандидатства за финансова помощ от ЕК във връзка с наводненията. Вече се събира информация и доказателства за възникналите щети и разрушаването на инфраструктурата. Кметовете и областните управители могат да предоставят информация, за да се възползва държавата от този финансов..

За финансовите корекции по оперативната програма, министър Василева обяви, че размерът на финансовите корекции е близо 170 млн. лева. Тя припомни, че в периода април-юли на общините бяха наложени корекции в размер на 117 млн. лв.

Министър Василева обяви, че след възстановяването на плащанията по оперативните програми 158 млн. лв. са разплатени на общините, а още 175 млн. лв. предстои да бъдат изплатени до края на годината.