С мобилната станция за снемане на биометрични данни екип на група „Български документи за самоличност" прие на място заявленията за издаване на нови лични карти на трима възрастни и трудноподвижни обитатели на Дома за стари хора в Силистра.

Жител на община Алфатар със затруднения с придвижването също ще бъде посетен в дома му от служители на паспортното звено, за да подмени документа си за самоличност. След 30 работни дни упълномощени от хората в неравностойно положение лица ще получат готовите им документи в паспортната служба.

Да се възползват от услугата имат право само хора, които са във фактическа невъзможност да посетят на място звената на „Български документи за самоличност" - лежащоболни, инвалиди, трудноподвижни и др., след представяне на удостоверяващ състоянието документ. Необходимо е да се направи и предварителна заявка.
След това заявленията на гражданите се разпечатват предварително от информационната система а МВР, а на място се извършва само проверка на съдържащите се в тях данни.

Фотографирането и снемането на биометричните данни става с помощта на мобилната станция. Така се избягва необходимостта хората със затруднения в придвижването да посещават паспортните гишета за извършване на административната услуга.

От 2010 г. ОДМВР-Силистра разполага с три мобилни станции за снемане на биометрични данни в Силистра, Дулово и Тутракан. С тях до момента са обслужени близо 1000 граждани в неравностойно положение.