Компаниите Microsoft и Huawei представиха първият смартфон с операционна система Windows Phone, специално оптимизиран за африканския пазар. Устройството ще носи названието 4Afrika, съобщава PixelMedia.bg.

То ще се появи на пазарите в Ангола, Египет, Кения, Кот Д'Ивоар, Кения, Мароко, Нигерия и ЮАР в края на този месец. Устройството на Huawei има амбициозната задача да навлезе в държави, в които господстват най-вече базовите мобилни телефони.

Откъм хардуер, 4Afrikа има 4-инчов дисплей в резолюция 480 на 800 пиксела, двуядрен процесор на 1.2 GHz, както и 4 GB флаш пространство. Смартфонът ще се предлага с предварително инсталирани апликации, създадени специално за африканския пазар.

Въпреки че този хардуер не изглежда впечатляващо по модерните стандарти, то според неофициални данни Huawei 4Afrika ще струва около 150 долара. Така устройството вероятно ще предложи доста добра производителност на ниска цена.

Освен с Huawei, Microsoft ще си партнира и с други компании за създване на подобни смартфони, насочени към африканския пазар. Става дума за HTC, Samsung и Nokia. С това софтуерният гигант цели да вдигне малко пазарния дял на Windows Phone, който в момента е доста скромен.