Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с консултантската подкрепа на Световна банка, разработва ръководство за избягване на прекомерни разходи при реализиране на проекти за изграждане на канализационни системи. Документът е изготвен в рамките на проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК", финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г."

В исторически аспект в България канализационните системи се проектират и изграждат на териториален принцип, като основната единица е населеното място. Европейската директива за пречистване на градските отпадъчни води въвежда нова структурна единица - агломерация, която е територия, в която съсредоточаването на населението и/или стопанските дейности е достатъчно, за да е целесъобразно отпадъчните води да се събират и да се отвеждат за пречистване или окончателно заустване във водно тяло.
Спазването на това определение означава, че теоретично би било възможно в едно населено място да се формират няколко агломерации, както и обратно - няколко населени места или части от тях да формират една агломерация.

Основно предизвикателство при определяне на границите на агломерациите е въвеждането на ясни критерии за определяне на необходимата степен на съсредоточаване на населението и/или стопанските дейности, което е и една от основните цели на разработваното ръководство.

Правилното определяне на границите на агломерациите ще доведе до намаляване на необходимите инвестиции във ВиК инфраструктура и на риска от санкции за неизпълнение на задълженията на страната към Европейския съюз в сектор „Околна среда". В тази насока, ръководството предлага различни измерими критерии и стойности за тях, като гъстота на населението, брой свързани потребители за единица дължина на канализационната тръба и отстояние между сградите.

Друга възможност за намаляване на инвестиционните и експлоатационните разходи е прецизиране на изчисленията за подлежащото на пречистване замърсяване на вход пречиствателна станция.

Разработеният подход за определяне на ясни критерии за границите на агломерациите и за определяне на национални стойности на проектни параметри ще съдейства за постигане на съответствие с европейското законодателство и ще подпомогне по-ефективното изразходване на ограничените, спрямо реалните нужди, инвестиции в отрасъл ВиК в страната.

Този документ е създаден в рамките на проект № DIR-5111328-1-170 “Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г”., http://ope.moew.government.bg