Американският президент Барак Обама приветства провеждането на президентските избори в Йемен и заяви, че те могат да служат като модел за такъв вот в региона, предадоха световните информационни агенции.

Единственият кандидат за президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади бе избран на поста с 99,8 на сто от гласовете, обяви избирателната комисия.

В гласуването по окончателни данни са участвали 66 на сто от регистрираните гласоподаватели.

Новият президент ще положиклетва пред парламента в неделя и ще встъпи официално в длъжност в понеделник на 27 февруари на церемония в президентския палат в Сана, на която досегашният държавен глава Али Абдула Салех ще му предаде властта.

Йемен стана първата страна в арабския свят, където народното въстание постави основите на промяна чрез договорено между управляващите и опозицията решение.

След вота, обаче, атентатор-самоубиец се взриви с автомобила си до президентския дворец в югоизточен Йемен.

По-късно, Ройтерс съобщи, че отговорност за удара е поела "Ал Кайда".

Атентатът причини смъртта на 26 елитни войници от републиканската охрана, които са под ръководството на Ахмед, синът на бившия йеменски президент Али Абдуллах Салехи, съобщиха медицински и военни лица.

Новоизбраният президент обеща в медийно обръщение, че борбата срещу Ал-Кайда ще бъде подновена и че ще се работи за подобряване на сигурността в страната.