Трудно ми е да повярвам, че български министър може да направи подобно нещо и да обвърже конкретно съдебната реформа и Шенген. Това коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Станислав Анастасов по актуалната днес тема - „Лобирал ли е министърът на правосъдието Христо Иванов за приемане на съдебната реформа пред немски депутати от Бундестага".

Припомняме, историята започва от заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси на 23 юни, на което са присъствали и депутати от Бундестага. Преди въпросното заседание немската парламентарна делегация е имала среща и с министъра на правосъдието Христо Иванов.

Вчера председателят на комисията Светлин Танчев разкри, че на въпросното заседание немските депутати са поставили като условие за приемането на страната ни в Шенген именно осъществяването на съдебната реформа. Танчев намекна, че е възможно министър Иванов да е провокирал подобна позиция от немската страна.

По-рано, отново в кулоарите на НС, един от лидерите на РБ Радан Кънев защити горещо Иванов, определяйки случващото се като активно мероприятие срещу министъра.

„Факт е, че на срещата немските представители обвързаха съдебната реформа с Шенген", призна от своя страна и Станислав Анастасов. „Протоколирано е казаното, че за да бъдем допуснати в Шенген и да можем да се започнат разговори за Шенген с немската страна, трябва да има прогрес в съдебната реформа", поясни той.

„Не ме питайте дали това го е направил Христо Иванов. Ще е добре да го попитате самия него дали е направил тази услуга на България", отсече ДПС депутатът. „Трудно ми е да повярвам, че български министър би могъл да направи подобна антибългарска постъпка", отново намекна той.