Холандското правителство обяви сряда за ден на национален траур заради самолетната катастрофа с малайзийския боинг MH17 в Източна Украйна, съобщава Би Би Си. В Холандия ще бъдат транспортирани първите тела на жертвите на катастрофата от миналата седмица. Денят на траур е обявен пет дни след като самолетът на Малайзийските авиолинии бе свален от сепаратистите в Източна Украйна.

Припомняме, 298 души, повечето холандци, загинаха в четвъртък, след като пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс" падна в Източна Украйна.

Първите тела ще пристигнат в Айндховен в 16.00 часа местно време. Те ще бъдат транспортирани след церемония по прощаване със загиналите в украинския град Харков, където телата бяха транспортирани с влак вчера.

Самолетът с тленните останки ще бъде посрещнат от кралското семейство и премиера Марк Рюте. След това ще започне идентификацията на телата на загиналите. Според Рюте процесът може да отнеме седмици или дори месеци.

Междувременно представители на американското разузнаване съобщиха, че смятат, че проруските сепаратисти са свалили самолета погрешка. Пряка връзка към Русия не е открита, допълват те.