Това правителство не е нито експертно, нито програмно, заявиха ръководителите на ВМРО Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки и Юлиан Ангелов.

Те поискаха оставката му и предложиха с кръгла маса да се състави нов кабинет от експерти, който да управлява до изборите за Европейски парламент през 2014 г., когато да се проведат и новите парламентарни избори.

Според тях, в новото правителство не бива да има квотни назначения на ДПС.

Ако ГЕРБ загуби доверието на хората след три години и половина управление, то правителството на тази тройна коалиция направи това само за 2-3 седмици, смятат във ВМРО.

Според тях е наложително програмно правителство с участието на хора, които не са били част от статуквото и не са свързани с икономически монополи.

Приоритетите му, според ВМРО, трябва да са осигуряване на политическа стабилност;
мерки за преодоляване на икономическата криза и подобряване стандарта на живот на българските граждани, борба с монополите; спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа; пълна ревизия на всички концесионни и приватизационни сделки от последните 20 години.

ВМРО предлага президентът да инициира институционална кръгла маса с максимално широко участие. В нея да са представени политическите сили, получили над 1% одобрение от избирателите на последните избори; представители на синдикатите; представители на граждански и потребителски и други организации, които имат авторитет в обществото. На тази маса да се подготвят промените в изборното законодателство и да обсъдят промени в Конституцията.
Българските граждани трябва да кажат какво трябва да се промени в Конституцията, категоричен е Каракачанов.

Според председателя на ВМРО в новата конституция трябва да отпадане партийния квотен принцип в съдебната система; да има възможност за отзоваване на народни представители и да се редуцира броят им; да има 10 министерства; да се намали броят на административните области; да бъдат увеличени правомощията на президентската институция.
Според ВМРО, БСП и ДПС не могат повече да представляват българите, но и връщане на ГЕРБ във властта е недопустимо.