Две са основните причините за липса на специалисти по демография според доц. д-р Кремена Борисова. В момента няма официална програма, която да подготвя хората още от университетското образование. Проблем все още е и заплащането на учените.

Това стана ясно на пресконференция по повод проекта „Развитие на млади изследователи по демография", реализиран от Българската академия на науките (БАН) и Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ).

Именно към подобряването на подготовката на младите изследователи и усъвършенстване на научния им потенциал в областта на демографията е насочен настоящият проект, който ще приключи на 31 октомври, както и към докторанти и млади учени от Департамент „Демография" към ИИНЧ.

Доц. Борисова, която е ръководител на проекта подчерта, че реализацията на такива специалисти в момента също не е добре осигурена, тъй като желаещите да се занимават с демография могат да направят това само в БАН.

„От моя гледна точка страната ни има голяма необходимост от специалисти по демография", посочи доц. Борисова и изтъкна, че те могат да работят във всички органи на управление, защото оценката на ресурса население е изключително важна за управлението на която и да е част от територията на страната.

В рамките на проекта са проведени презентационни семинари, курсове по обучение и лятна школа по демография, както и участие в международни научни форуми. Трима млади учени са издали и свои монографии.

Доц. Елица Димитрова, координатор на проекта, подчерта, че той цели да запълни една фундаментална празнота в подготовката на специалисти в България, които разработват и прилагат методи в областта на демографската проблематика.

По думите й проектът е полезен не само за преките бенефициенти. В бъдеще той ще има дългосрочни последици за изграждане на набор от специалисти, които могат адекватно, задълбочено и аргументирано да коментират всички проблеми, отнасящи се до демографията в страната.