Въоръженото крило на Хамас наруши петмесечното примирие, като изстреля ракети по Израел от ивицата Газа, след като през уикенда израелските сили убиха девет палестинци, съобщи Ройтерс.

Хамас не обяви официално края на примирието от ноември. Групировката заяви, че нападенията са в отговор на израелските нарушения на споразумението.

Страната, нарушила примирието, е израелската окупация, която никога не се е придържала към условията на взаимното примирие, заяви говорителят Фози Бархум.

В съобщение на Бригадите Изедин Касам на Хамас се казва, че по израелски територии са били изстреляни близо 30 ракети и 60 минометни снаряда.

Военен говорител съобщи, че най-малко пет ракети са изстреляни по Израел, две от които са паднали близо до южен израелски град. Няма сведения за жертви.

Военни хеликоптери са отвърнали с огън до граничната стена в южна Газа, съобщават очевидци.

Вицепремиерът Шимон Перес каза, че Хамас не е спазила примирието и е принудила Израел да отвърне с военни средства.

Хамас твърди, че не е извършвала ракетни нападения от влизането в сила на примирието, но миналия месец пое отговорност за стрелба по границата и атаки с миномет.

Като цяло Хамас се придържаше към примирието за разлика от други групировки, които продължиха ракетния обстрел.

Според източници от израелските служби за сигурност обаче Хамас подпомага други групировки при нападенията им срещу Израел.