Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че комисията възнамерява да предложи либерализиране на визовия режим за Украйна до края на годината.

„Решението трябва да бъде взето от страните от ЕС, въз основа на предложенията на ЕК, като аз ще направя всичко, за да може позицията на комисията да е колкото се може по-позитивна", коментира Юнкер на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко.

Председателят на ЕК заяви също така, че Порошенко го е уверил в напредъка на Киев по изпълнението на реформите, което ще даде възможност на Европейската комисия да отпусне последните два транша от финансовата помощ за Украйна.

От своя страна украинският президент гарантира, че Украйна няма да създаде на нито една страна от ЕС допълнителни проблеми с миграцията.

Порошенко изтъква, че и сега украинците имат възможност свободно да пътуват в ЕС, но това не води до неконтролирана вълна към Шенген.

Припомняме, на проведения в края на март в Рига форум „Източно партньорство" германският канцлер Меркел заяви, че за момента е невъзможно облекчаването на визовия режим за Украйна.

Неотдавна полският президент Дуда заяви, че ескалирането на конфликта в Украйна може да доведе до ръст на украинските бежанци, искащи да преминат на полска територия.