В Лондон започна срещата, на която се обсъжда ситуацията в Либия и бъдещето на африканската страна след режима на Муамар Кадафи. В нея участват водещи дипломати от десетки страни, сред които ръководителите на ООН и НАТО, представители на Арабската лига, Африканския съюз, както и българският външен министър Николай Младенов.

Сред първите новини, които се съобщават от британската столица, е категоричното искане за незабавното прекратяване на огъня в Джамахирията.

Радио „The voice of America" цитира думите на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който заяви, че световните сили подготвят мащабна помощ за оформянето на политическото бъдеще на Либия без Муамар Кадафи начело.

Възстановяваме консулството си в Бенгази, който е контролиран от бунтовническите сили.
Н. Младенов от Лондон

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отбеляза от своя страна, че въздушните удари са предотвратили „истинско клане" в Либия. Тя беше категорична, че атаките от въздуха ще продължат, докато Кадафи не започне да спазва резолюцията на ООН. Хилъри, добави още, цитирана от Ал-Джазира, че международната общност трябва да работи за засилване на натиска над Кадафи, да изолира правителството му, като по този начин покаже ясно на полковника, че „трябва да си ходи".

Британският премиер Дейвъд Камерън посочи, че силите, лоялни на полковника, продължават със „смъртоносните атаки" срещу жителите на град Мисрата, където все още се водят сражения. Той добави, че Кадафи продължава да действа в разрез с резолюцията на Съвета на сигурност на ООН. Премиерът каза още, че международната общност трябва да работи дейно и за преодоляване на очерталата се хуманитарна криза в Либия.

БиБиСи припомня, че по-рано Камерън изрази надежда, че на срещата в Лондон ще бъде постигнато максимално политическо и дипломатическо споразумение по отношение на Либия.

Италианският външен министър Франко Фратини уточни, че някои от страните подкрепят предложение за бърз край на кризата, за план за прекратяване на огъня, като и за изгнание на Муамар Кадафи. Те са съгласни и за изработване на рамката за разговори относно политическото бъдеще на страната с участието на либийските племенни лидери и опозиционните фигури.

Лидерите, участващи в международната среща за Либия в Лондон, се споразумяха да сформират контактна група, която да ръководи политическите действия за демократизиране на африканската страна. Първата й среща ще се проведе в Катар. В заключителното изявление разговорите в Лондон се посочва още, че международната общност ще продължи да полага усилия, докато не бъдат изпълнени всички условия в резолюция 1973 на ООН.

Световните медии съобщават още, че в Лондон е пристигнал и Махмуд Джабрил, който е представител на Преходния бунтовнически национален съвет на Либия. От Даунинг стрийт посочиха, че поддържат дипломатически контакт с него, макар че той няма да участва официално в срещата в британската столица.