Куклен „магистратър" (от магистрат и театър) предшества избора на главен прокурор. Преди началото на заседанието на ВСС доброволци от движение „България на гражданите" построиха импровизирана сцена пред сградата на Съвета, на която бяха спуснати три кукли с лицата на всеки един от тримата кандидати за поста на обвинител номер едно.

Автор и режисьор на магистратъра е Б.Б. - носител на приза О!Скръб за цялостно творчество в периода 2009-2012. Гримът и осветлението са подсигурени от Цв. Цв., носител на 6 апартамента.

Конците на всяка една от куклите се дърпат от доброволци с ликовете на Бойко Борисов, Цветан Цветано и Искра Фидосова. Според доброволците премиерът е този, който дърпа конците на Борислав Сарафов, министърът на вътрешните работи - на Сотир Цацаров, а шефката на парламентарната правна комисия - на Галина Тонева.

Всяка една от куклите има и реплики. За Цацаров тя е: „Аз съм пръв светски лъв"; за Сарафов: „След проверката, чиста е заверката". Галина Тонева пък се представяше с цели две реплики: „Не се притеснявам от имотното си състояние, наслаждавам му се" и „Срещу мен няма сигнали, дава заето".

Жени Делева от доброволците обясни, че са спретнали този куклен магистратър, защото според тях магистратите у нас са на конци и се ръководят от кукловоди: „Намесваме се, когато усещаме, че има нечестност, корупцията и злоупотреби и затова сме тук на мястото на събитието", обясни тя. Най-притеснителното за тях преди избора на заместник на Борис Велчев е самият начин на избор и това, че се гласува по реда на постъпване на кандидатурите.
„Притеснително за нас е и това, че няма обществена комисия към ВСС", обясни още Жени Делева. Според нея, който и да стане главен прокурор, нещата са били предварително ясни и предопределени.