След Италия и Германия, Великобритания също обяви, че подкрепя френския външен министър Кристин Лагард за управляващ директор на Международния валутен фонд. Позицията на Лондон беше обявена от британския финансист номер едно Джордж Озбърн, който определи френската си колежка като изключителен кандидат, съобщава info.france2.fr.

Припомняме, вчера стана ясно, че Германия и Франция са постигнали съгласие за овакантения от Доминик Строс-Кан пост начело на МВФ да бъде издигната кандидатурата на френския министър на икономиката и финансите. Германският финансов министър Волфганг Шойбле определи Лагард като "перфектна" за тази длъжност и подчерта, че с нейната кандидатура Европа има най-големи шансове да задържи ръководната позиция във фонда.

По думите му е много важно Европа да говори в един глас "за" тази кандидатура и да вземе бързо решение за издигането й още в следващите седмици.

55-годишната Кристин Лагард, която има юридическо образование, през 2007 г. стана първата жена-икономически министър на държава от Г-8. Две години след това, през 2009 г., влиятелният вестник "Файненшъл таймс" я определи като най-добрия финансов министър в Еврозоната.

Готовност да заеме поста на Строс-Кан заявява и бившият британски премиер Гордън Браун, но той няма подкрепа от британското правителство. Друга кандидатура е тази на бившия турски финансов министър и ръководител на Програмата за развитие на ООН Кемал Дервиш.