Вчера синдикатите обявиха, че стачката на служителите в БДЖ продължава и днес.

Още с подновяването на преговорите между ръководството на БДЖ и синдикатите двете страни влязоха отново в конфликт. Вчерашните разговори се подновиха, след като при предишните не бе постигнат никакъв компромис и синдикатите обявиха, че стачката продължава.

Председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров апелира към участниците в преговорите да се изчисти поводът за стачката. Синдикалистите обаче категорично настояват преговорите да са за колективния трудов договор.

Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, който води преговорите от името на стачния комитет, заяви, че за да се гарантира точка първа от стачното споразумение от март т.г., трябва да бъде подписан колективният трудов договор.

Във вида, в който КТД е подписан през 2009 г., няма да го преподпишем, категоричен е Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ. Основанията му са, че някои от текстовете в него не са приемливи, като например защитата на синдикални лидери от уволнение дори при дисциплинарни нарушения.

Предложението на Йордан Недев да има допълнителна бонусна система и атестация на служителите, заплатите да зависят от свършената работа, също не бе прието от синдикатите.

Според Недев разминаването е върху базата, от която стартира новата схема на заплащане. "Не може да има фиксирани стойности, без да се гледа извършената работа. Сега ние плащаме само заплати и това трябва да се промени. За да имаме бъдеще, трябва да видим - какво може да се направи. Сега всички хора получават едно и също, независимо от свършената работа", категорично заяви изпълнителният директор на БДЖ.

На свой ред Петър Бунев каза, че синдикатите не могат да приемат намаляване на доходите на служителите. Досега страните се договориха само за изплащането на ваучерите за храната на стойност 111 000 лева. Те ще бъдат изплатени до края на декември. Предвижда се и изпълняването на задълженията по осигуряване на работно облекло.

Спор има по точка 1 от стачното споразумение, което гласи, че управителите нямат право да уволняват служителите поради съкращения, без съгласието на синдикалния орган. Изпълнителният директор Йордан Недев смята, че това е директна намеса в управлението на дружеството. „Вие директно влияете на основния ресурс, който управляваме, това е човешкият ресурс. Трябва да станете изпълнителен директор, за да имате тези пълномощия", обяви Недев.

Отговорът на синдикалния лидер беше: „Това автоматично означава, че не признавате точка 1". „Може да ме съдите", репликира Йордан Недев.

Синдикатите прочетох списък със заповеди за уволнения на служители. Въпросът на синдикатите е: Дали са уволнявали хора, поради съкращения досега, което е незаконно?

Вместо Йордан Недев обяснение направи юрисконсултът на дружеството, който каза, че не може да се смесват двете неща. Едното е, закриване на част от предприятието, а другото - уволнение поради съкращения. В случая не става въпрос за уволнения поради съкращения.

И след почивката не се стигна до компромис и споровете около доходите на служителите и намаляване на придобивките по Колективния трудов договор продължиха.

Ръководството на БДЖ предложи от намаленията в заплащанията на служителите да се създаде фонд от чиито средства да се плащат бонуси на служителите, които ги заслужават. Това ще бъде направено, когато дружеството бъде на нулева загуба.

Председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров добави, че този фонд ще бъде заделен към стимулиране на по-високата производителност, тъй като сега заплатите са еднакви за всички служители, независимо кой колко работи.

Отговорът на Петър Бунев беше: "Приемаме нова система на заплащане, но до приемането запазваме статуквото. Няма как да бъде прието намалението на доходите на служителите".

Владимир Владимиров предложи новата система на плащания да бъде разработена и приета от двете страни до 1 юли 2012 година и да влезе в сила от 1 юли. Синдикатите приеха с недоверие това предложение с аргумента, че и по-рано са им предлагали атрактивни идеи, но това не е било изпълнявано.