Движение „България на гражданите" ще бъде категорична опозиция на новоизбраното правителство на БСП, ДПС и Атака. Подчертаваме, че

Този Министерски съвет няма нищо общо с идеята за експертно, програмно и надпартийно правителство, заявяват от централата на „България на гражданите" по повод кабинета „Орешарски".

Обявявайки, че ще бъдат категорична опозиция, хората на Кунева заявяват, че това е пореден кабинет, доминиран от БСП, след тези на Андрей Луканов, Жан Виденов и Сергей Станишев.
Ключови министри и лично министър-председателят са действащи до днес депутати от БСП и ДПС.

Този кабинет, се отбелязва в декларацията, стана възможен благодарение на безотговорната популистка политика на ГЕРБ. Зад етикета „дясна" политика ГЕРБ компрометира идеята за демократично представително управление, обслужвайки интересите на олигархични кръгове.

От централата на Кунева призовават българските експерти с десни убеждения да не стават част от поредната мимикрия на левицата.
Призоваваме нашите членове и симпатизанти да не приемат никакви постове в политическите кабинети на правителството. Декларираме, че всеки, който го направи, няма как да бъде част от „Движение България на гражданите", се казва още в изявлението.

От днес отговорността ни пред българските граждани е да формулираме управленски приоритети и да търсим обществена подкрепа за натиск върху властта и парламентарните партии, които нямат умението, желанието и подкрепата за промяна на обществения модел и за борба с монополите, изтъкват в заключение от „България на гражданите".