ЕС може да изгуби €1 трлн., ако Атина напусне еврозоната. Това заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от в. „Телеграф".

Посланието беше отправено към кредиторите на страната. Варуфакус посочи, че родината му не може да приеме „нереализуем финансов план".

Той дори отхвърли възможността за продължаване на сегашната програма за подпомахане с нови 9 месеца.

Гръцкият финансов министър дори предложи да се помисли за отпускането на нов кредит за Атина за срок от 30 г. и лихва от 1,5%.

Оттеглянето на Международния валутен фонд от преговорите с Гърция няма да попречи на постигането на споразумение между Атина и европейските й партньори, отбеляза гръцкият финансов министър. Янис Варуфакис коментира, че не би се изненадал, ако фондът настоява за неприемливите си за Гърция позиции, за да има оправдание да напусне преговорите.

По-рано в интервю за Би Би Си гръцкият финансов министър заяви, че не вярва европейските партньори да оставят Гърция да напусне еврозоната.

Изказването на Варуфакис идва в момента на ключови преговори за постигане на съгласие по т.нар. сделка "пари срещу реформи". В края на юни Гърция трябва да направи плащане към кредиторите. Ако не го направи, това може да доведе до излизането на страната от еврозоната.

Помолен да коментира дали Европейският съюз и МВФ блъфират, Янис Варуфакис отговори "надявам се".