•СДС СЕ РАЗКЛАТИ. ЗАВАЛЯХА ОСТАВКИ• - Антоан Николов напуска, Петър Стоянович също.

Михайлова и Орешарски Лидерът на СДС Надежда Михайлова обяви официално оттеглянето на Пламен Орешарски като кандидат за кмет на София. Това стана на заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС.

ПОСЛЕДНО:
По неофициална информация на Дарик радио възможно е самият лидер на СДС Надежда Михайлова да се кандидатира за кмет на София.
Запитана дали тя ще е кандидат-кметът, Михайлова е замълчала, като посочила само, че името ще стане ясно до дни.

МОТИВИТЕ:
Надежда Михайлова съобщи, че вчера е научила за среща, проведена между Орешарски и председателя на Столичния общински съвет и член на СДС Антоан Николов в офиса на “Нове холдинг”.
Двамата членове на синята партия са разговаряли с председателя на Бизнесклуб “Възраждане” Васил Божков.
Надежда Михайлова посочи, че за нея не са станали ясни мотивите за тази среща и намира, че срещата, проведена в такъв формат и по този начин, носи друго послание.

Бизнесклуб "Възраждане" протестира

Междувременно от "Раковски" 134 съобщиха, че Пламен Орешарски е подал оставка от поста си заместник-председател на СДС.

Живеем във време, когато в обществото витаят съмнения за безпринципни договорки между политиците и бизнеса. Като лидер не мога да си позволя подобно съмнение да легне върху СДС и кандидатурата ни за кмет за София, подчерта Михайлова.
Тя допълни, че когато се е кандидатирала за председател на СДС, е обещала, че няма да излъже хората, които са останали с нея, и че ще предложи промяна.

По неофициална информация Антоан Николов ще бъде изключен от СДС. НИС на СДС и ръководството на СДС - София ще заседават тази вечер за решението за оттеглянето на кандидатурата на Пламен Орешарски, предложен за кмет на София. На заседанието ще бъде обсъдено и изключването на Антоан Николов.

ОТГЛАС:
"Пламен беше употребен" - Стоян Александров
•За мен решението на Националния изпълнителен съвет на СДС да оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София не променя нещата в личен план, заяви пред Дарик радио кандидат-кметът на левицата Стоян Александров.
Едва ли бих приел някога някой да ми поставя такива условия с кого да се срещам и къде, и как, и за какво, заяви Александров.
За мен това е някакъв повод, който добре е използван да се решават някакви други задачи, просто Пламен беше употребен, коментира още кандидатът на левицата.
Кога успяха да се срещнат с него, за да изясни мотивите, те да изразят своите съмнения, за да отидат чак до такова крайно решение, учуди се Александров и посочи, че може само да се гадае дали техните (на СДС) вътрешни проучвания показват, че с кандидатура в лицето на Пламен Орешарски СДС няма как да спечели нито на първи тур, нито на окончателни избори.
Това не променя нещата в личен план, за мен даже е по-добре оттеглянето му, макар че влизам в положение и искрено съчувствам на Пламен и ще го потърся да си поговорим малко по телефона.

"Случаят е втори Спас Гърневски" - Антония Първанова
•Причините за оттеглянето на кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София се крият дълбоко във вътрешнопартийните крамоли в СДС. Така Антония Първанова от Предизборния щаб на НДСВ коментира решението на Националния изпълнителен съвет на синята партия. Според нея случаят напомня много на втори Спас Гърневски – като че ли всеки, който се отклони по една или друга причина от строгата партийна линия, веднага бива отстраняван.

"Поведението на Орешарски е компрометиращо" - Е. Манева
•Лидерът на столичното СДС Евдокия Манова заяви в Народното събрание, че стои зад решението на Националния изпълнителен съвет за Орешарски. Срещата на бившия финансов министър и кандидат за кмет на София от СДС с Бизнес “Клуб Възраждане” Манова нарече непредвидена и компрометираща.

"Шансовете на Софиянски се увеличиха" - Ат. Щерев
•Решението за оттегляне на Орешарски увеличава шансовете на Стефан Софиянски отново да стане кмет на София, коментира Атанс Щерев, заместник-председател на Предизборния щаб на НДСВ.

"Орешарски е достоен политик" - Хасан Адемов
•Според члена на Централното оперативно бюро на ДПС Хасан Адемов новината е неочаквана, защото Пламен Орешарски е достоен политик и експерт. Този ход на СДС, според Адемов, увеличава възможностите на кандидата на левицата за столичен кмет.