Не мина последното вето от мандата на президента Първанов.
С гласовете на 123 депутати Кодексът на труда - върнат от държавния глава - оцеля. 48 гласуваха против кодекса, един се въздържа.

Припомняме, сред основните мотиви за ветото са разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава.
По този начин част от досегашните участници в тристранката ще трябва да я напуснат след влизането в сила на този кодекс.

Стесняването на социалния диалог ще се отрази върху дейността на правителството и върху дейността на синдикалните организации. Това заяви Хасан Адемов от ДПС по време на дебатите по президентското вето.
Няма правителство, което да е посегнало върху социалния диалог и след това да е видяло бял ден, подчерта депутатът.

Ще подкрепим КТ, не защото ще гласуваме на инат, подчерта Светлана Ангелова от ГЕРБ. Управляващите ще подкрепят КТ, тъй като според нея за пръв път се създавали правила за представителност на организациите.
От ГЕРБ не са съгласни с мотивите на президента Първанов, с които той връща кодекса, тъй като те, по думите на Светлана Ангелова, са "нереалистична субективна оценка".

Освен това от мотивите на Първанов личало непознаване на материята. Няма никакви предпоставки за дискриминация на работодателските организации, категорична е Ангелова.

От 90-та година нито едно българско правителство не си е позволило по такъв начин да гази работодателски, синдикални, неправителствени организации и вие знаете кого обслужвате. Тези обвинения хвърли в пленарна зала към мнозинството червеният депутат Румен Петков.
"Не се поставяйте в ситуацията на слугинажно предложение за законодателно решение. Ще обслужите днес нечий интерес. Ами ако следващото мнозинство има вашия манталитет, какво правим и къде отива България", обърна се той към управляващите и към социалния министър Тотю Младенов.

С КТ управляващите показват оголеното си недемократично лице. Това заяви и Мая Манолова. ГЕРБ са си самодостатъчни, изтъкна тя, добавяйки, че за управляващите диалог е когато говори ГЕРБ.

Социалният диалог означава различни мнения, категорична е червената депутатка. Върнатите текстове са в откровено противоречие с българската Конституция, каза още Манолова. Според нея целта на управляващите с Кодекса на труда е в тристранката да остане една единствена организация (КРИБ).
Имаме достатъчно основания да сезираме Конституционния съд, имаме и достатъчно противоречия със здравия разум, за да го направим, категорична бе Мая Манолова.

В обяснение за отрицателния вот депутатът от БСП Михаил Миков също каза, че е гласувал против Кодекса на труда на управляващите, защото пътят на този закон оттук нататък е към Конституционния съд.

„Не само защото нарушавате представителността на работодателските организации, вие нарушавате и правата на работниците, като ги направихте съотговорни, когато няма трудови договори", заяви Михов и подчерта, че такова чудо няма в света. (Припомняме, текстовете от кодекса налагат глоби на работника, ако не изисква от работодателя трудов договор)

Малко преди гласуването Георги Пирински предупреди, че управляващите осакатяват баланса, елиминирайки, голяма част от участниците в Тристранния съвет, които не са им удобни. Той предупреди, че ще има реакция и в Международната организация по труда и пред Конституционния съд и в обществото.
По повод веселието сред депутатите от мнозинството Пирински каза, че ще им струва скъпо.