13 години след падането на талибаните, жените в Афганистан продължават да страдат от подтисничество и насилие. Изследване за правата показва, че девет от всеки 10 жени в Афганистан са изправени пред физическо, сексуално или психологическо насилие или принудителен брак, съобщава „Ал-Джазира".

В болшинството от случаите насилието е извършено от хора, които те обичат и на които имат доверие - техните семейства.

Докато подслони се опитват да осигурят защита или правна помощ за някои, много жени се връщат в домовете, където са насилвани, защото нямат алтернатива. Тъй като не могат да избягат от обстоятелствата, някои предприемат драматични мерки като самозапалване, за да сложат край на страданията си.

Разкъсваният от война Афганистан е класиран като едно от най-опасните места, където може да се родиш жена, според изследване.

При управлението на талибаните на жените е било забранено да ходят на училище и да работят. Не им е било позволено да излизат от вкъщи, ако не са придружени от мъж, който е техен роднина или да се появяват на обществени места без бурка. Ако не спазвали репресивните закони, жените били публично бити и екзекутирани.

Но 13 години след падането на талибаните и въпреки притока на милиарди долари помощ за развитие, много афганистански жени все още живеят в терор.

Доклад за правата показва, че почти 90 % от жените претърпяват физическо, сексуално или психологическо насилие или принудителен брак. В повечето от случаите техните семейства са тези, които извършват въпросните престъпления.

„Това е въпрос на контрол и сила", казва активистка за защита на правата на жените и представител на Афганистанската независима комисия за правата на човека.

„Използваш религията, културата, традициите, пола, за да запазиш силата и контрола", казва тя.