МВР се справя отлично в основните и важни задачи по разкриването на убийства, грабежи, отвличания, наркотрафика, контрабандата, работата с международните институции". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на отбелязването на 132-ата годишнина от създаването на МВР.

Премиерът посочи, че вътрешното ведомство е направило доста операции с партньори като САЩ, Русия. „Разбира се може да се поработи винаги по-добре, може да се иска и повече. Факт е, че народът ги харесва най-много като институция във всички социологически проучвания, така че ги поздравявам за това."

По думите му, трябва да се внимава с полицейското насилие след „тези няколко много сериозни гафа, които се направиха при арести". Борисов изрази своето убеждение и увереност, че са взети мерки повече да не се допускат подобни случаи.

Той поздрави всички служители на МВР и пожела здраве на тях и на семействата им.

Малко след това последва и личната равносметка на министър-председателя за двете години управление на ГЕРБ: "С това, че поех цялата отговорност и ГЕРБ като партия направи правителство, спасихме България от варианта Гърция, Португалия и всички останали".

„Още първия месец ние заварихме над половин милиард пасив", припомни той и допълни, че предишното правителство е решило да има увеличение на пенсиите, които на практика плащат новите управляващи от първия си ден.

„Това не трябва да се забравя от никой. И популистите, и тези, които злоупотребяват с това, да го имат предвид", заяви министър-председателят.

"Това, че може би сме единствените, които не се подведохме да вдигнем данъците и оставихме най-ниските данъци в ЕС, към момента имаме най-ниските цени нагоривата в ЕС", продължи премиерът, с това, че с пъти усвояваме повече европейски фондове и това са реални пари, които влизат в строителството, само след дни ще стане готова спортната зала, магистрала „Люлин" пуснахме, Южната дъга е пред завършек, догодина са метрото, „Тракия" и най-вече това, което дадохме - перспектива на България, TNT-мрежата."

По думите му с тази мрежа от още 6, защото магистрала „Люлин" вече е готова, и седемте четирилентови пътя, за които ни дават парите от Брюксел България след няколко години ще изглежда друга държава.

„Само през последните три дни - финансирането на завода за битови отпадъци, 300 млн. вчера ни завериха сметките за жп линията Пловдив - Бургас, 500 млн. ни завериха сметките с метрото, близо един милиард сме вкарали само за няколко дена в сфера, в която знаете, че еврофондовете бяха спрени", изтъкна още премиерът.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов благодари на служителите на министерството за върнатото доверие на евроатлантическите партньори. „Аз съм горд с това, че съм министър на тези служители", заяви в тържественото си слово той и се обърна към премиера, уверявайки го пред всички, че служителите ще продължат да изпълняват задълженията си за спазване на върховенството на закона.

Цветанов благодари и на главния прокурор Борис Велчев за доброто институционално взаимодействие. По думите му, за служителите на МВР е по-лесно, когато работят по-ефективно.

Той благодари и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за приоритетното гласуване на закони, касаещи присъединяването на България към Шенгенското пространство. По думите му, това е изиграло ключово значение за бързата подготовка на страната ни.

МВР отбеляза 132 години от създаването си с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн. На официалната церемония присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на МВР Калин Георгиев, бившият вътрешен министър Румен Петков, американският посланик Джеймс Уорлик, прокурорите Николай Кокинов, Роман Василев и Борис Велчев и много депутати.