Въпреки очевидния опит на президента Росен Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, ще стартираме отново преговори с всички засегнати лица и организации, след което ще инициираме свикване на извънредно заседание на Народното Събрание.

Това заяви на извънреден брифинг Антон Кутев от БСП, часове след като държавния глава обяви, че издава указ, с който налага вето на актуализацията на бюджет 2013.

„Ветото беше очаквано и не ни изненада, но под съмнение стоят мотивите на президента, тъй като категорично не можем да приемем обвиненията в липса на прозрачност и на диалог", коментира Кутев.

По думите му, по време на процедурата по актуализация са били заложени преговори с абсолютно всички засегнати работодателски, браншови и други организации.

Злонамереност в прочита, нарече Кутев въпросите, които президентът Плевнелиев е поставил, при това след срещата с финансовия министър Петър Чобанов. Социалистът настоя, че след толкова експертна аргументация, за това какво се случва със средствата в актуализирания бюджет, няма други основания освен за вето освен политическа намеса.

Той припомни, че актуализаията на бюджета касае 3 направления - разплащане с бизнеса, социални плащания и състоянието на фискалния резерв. По думите на Антон Кутев, в момента има големи дефицити и в трите направления, а президентът Плевнелиев носи част от тежестта за тях.

Този бюджет по думите на Кутев поправя грешките и белите както на предишното управление от страна на партия ГЕРБ, от която Плевнелиев е бил министър и издигнат за президент, така и на назначеното от него служебно правителство.

Коалиция за България стартира преговори със синдикати, работодатели, браншови организации, тютюнопроизводители, хора с увреждания и майки, след което ще инициира извънредно заседание на Народното събрание, макар преди дни председателят на парламента Михаил Миков да обяви, че дори при евентуално вето, това няма да се случи.

Светкавичната поява от страна на управляващите пред журналисти протече под формата на изявление, като Антон Кутев предварително се извини и обяви, че няма да отговаря на журналистически въпроси.