Ако ГРАО не се е произнесла за валидността на подписите на ВМРО с искането за референдум, подписката не може да бъде разгледана от парламента. В противен случай това е просто списък, обясни шефът на парламента Цецка Цачева.

Тя посочи, че от ГРАО я информирали, че проверката на такъв обем подписи не влиза в задълженията на службата и е необходимо финансово обезпечение на тази дейност. Не е ясно обаче от чий бюджет трябва да бъде заплатено на ГРАО. Как да бъде приложен законът?, попита Цецка Цачева.

Никой не бяга от дебат, увери още тя и посочи, че дискусия ще има, но когато има категоричен отговор, че подписката е валидна.

Няма основание, на което председателят на НС да може да задължи ГРАО да извърши проверката.

Призовавам за едно отговорно поведение всички парламентарни групи, настоя парламентарният шеф.

Този закон в този му вид не работи, заяви още парламентарният шеф и обвини бившите управници, че нарочно са го приели в настоящия му вид, защото са знаели, че не те ще го предлагат, а управляващите след тях.

В тази зала референдумната демокрация не се цени, заяви от своя страна Яне Янев, лидер на РЗС. Според него се цели подписката на ВМРО да последва съдбата на подписката за АЕЦ "Козлодуй".

ГРАО да провери подписката, настоя той. Компетентният орган, който възлага проверка на ГРАО е ЦИК, информира лидерът на РЗС. Янев обвини депутатите от БСП , че искат да блокират работата на Цецка Цачева.

РЗС ще подкрепят предложението на Цецка Цачева, стана ясно още от думите на Янев, защото според него то ще "отпуши" процедурата за провеждане на референдум.

Мая Манолова заяви, че изцяло в правомощията на председателя на НС е да разпореди проверка на ГРАО. Някой не си е свършил работата, посочи социалистката.