С близо година може да се забави процесът по удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев, цитиран от БНР.
Той предупреди, че в момента програмата са изготвя с риск да се навлезе в периода, в който изтича ресурсът на 5-ти блок.

Припомняме, на 5 септември за планов ремонт бе спряна работата на 6-ти блок на АЕЦ-а. Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и запродължаване на срока на експлоатация на блока.

Рискът техногенно няма да ни навреди, но чисто административно АЕЦ "Козлодуй" ще плати някакви глоби, които задължително нашият регулатор му ги налага, добави Богомил Манчев.

Той увери, че АЕЦ "Козлодуй" ще намери парите за модернизацията на блоковете и удължаване на живота на реакторите. Заради грешна политика обаче централата губи средства.

Финансовите затруднения на централата Богомил Манчев обяснява не само с дължимите средства от страна на НЕК, които са около 130 милиона лева или 30% от годишното брутно производство на „Козлодуй".

Друга причина е регулираният пазар, който принуждава АЕЦ „Козлодуй" да продава електроенергията на по-ниски цени.

„Когато едно изключително печелившо предприятие стои на пазара, то работи, но ти го караш да ти продава електроенергията по 30 лв., какво може да прави, освен да губи", коментира Манчев.